Sa spunem nu proiectului de modificare a legii Codului Silvic 46/2008


Am primit urmatorul mesaj si imagini de la Lucian Chiriac, reprezentantul unui numeros grup de persoane, iubitori de natura, cu studii superioare, cu activitate in multiple domenii ale economiei si vietii cotidiene romanesti pe care le afisam mai jos.

“Subiectul ce vi-l supun atentiei este legat de spatiile verzi din Romania, mai exact padurile - proiectul de modificare a legii Codului Silvic 46/2008, proiect in lucru, a se vedea mai jos statusul acestuia
Lecturandu-l, am aflat ca ceea ce urmeaza a se produce este de-a dreptul revoltator - desfrisarea completa a padurilor tarii pentru permiterea construirii a diverse tipuri de cladiri, conform propunerii pentru noua lege defrisarea urmand a se putea face, la nivelul unei proprietati, in limita a 500 mp de teren ! Procentul prevazut pana-n prezent era de 5% (dar nu mai mult de 200 mp), dar conform proiectului de modificare procentul va fi eliminat si va ramane doar limita cuantificabila de max.500 mp.
Prin urmare, daca ar fi sa ne raportam la loturi de teren forestier de 1000 mp (asa cum sunt in "celebrul" PUZ al "vedetelor" din padurea Baneasa Tunari, denumit sfidator ZONA VERDE) acestea pot fi defrisate pe jumatate, iar daca loturile se vor dezmembra in jumatati de 500 mp putem asista chiar la o defrisare a intregii paduri !
Propunerea legislativa privind noua cota de defrisare o vedeti aici. (ATENTIE LA ART.37!!!)
Intr-o prima etapa, prin acest proiect de modificare a legii se va permite ,,chipurile" construirea numai in padurile proprietate privata. Suntem convinsi insa ca pe principiul "sa faci primul pas" sau "sa pui piciorul acolo", autorii acestei inspaimantatoare legi, in scurt timp, vor elabora un alt proiect de lege prin care vor permite si efectuarea celorlalti pasi, adica defrisarea si posibilitatea de a construi si in padurile proprietate publica. Cu alte cuvinte, in scurt timp se va putea construi in orice padure sau mai bine spus, nu se stie pentru cat timp de acum incolo vom mai avea paduri !
Cautand pe internet am gasit anunturi de vanzare loturi de teren forestier in diverse paduri aflate in jurul Bucurestiului, inclusiv in zona PUZ-ului "vedetelor" (Pescariu, Pocorschi, etc) din padurea Baneasa Tunari.
Stimati domni, cum s-a putut face oare o asemenea lotizare a padurii in suprafete de 1000 mp si cum a putut sa treaca un asemenea PUZ ??? Evident numai prin niste operatiuni de coruptie. Atentie, aici nu ne referim la Asociatia Cartier Padurea Baneasa ce reprezinta un proiect aflat la marginea padurii, ci la lotizarea facuta chiar in interiorul padurii Baneasa Tunari in corespondentul strazii Erou Iancu Nicolae, cu aprox. de la nr.70 la nr.90, in spatele ansamblurilor rezidentiale Traian si Decebal.
Stand de vorba telefonic cu cativa dintre proprietari, acestia, aproape la unison, spuneau ca in scurt timp legea se va modifica si se va putea trece la defrisari si ridicari de constructii. Unii dintre ei spuneau ca deja s-au apucat sa defriseze "asa incetisor" cate unul doi copaci, pentru a fi gata cand apare legea. Ne-am deplasat la fata locului (Iancu Nicolae 82-84, in spatele ansamblurilor Traian si Decebal, la padure) si lucrurile stau intocmai, am facut un set de poze pe care vi-l putem pune la dispozitie in caz ca veti considera a fi va fi necesar, se vad taieri mai vechi si altele extrem extrem de recente, plus inceperea executarii unui drum de acces catre interiorul padurii (nu este drumul de exploatare, este un drum nou).
Acesti oameni, in momentul in care au cumparat acele terenuri, nu au facut-o in cunostinta de cauza, nu au vazut ca sunt copaci pe ele, nu stiau regimul acestora, de ce vor sa le defriseze ? De ce nu au cumparat teren liber, fara padure, pe care sa poata construi imediat ?
Ne socheaza cum aceasta clasa politica existenta in Romania continua sa ne sfideze, chiar si acum dupa "integrarea in lumea civilizata", initiind acest proiect de lege, ce este de fapt un plan de ciuntire a plamanilor tarii, de defrisare completa a padurilor acesteia.
Ne vom adresa si organelor competente pentru a vedea daca functioneaza institutiile statului sau de fapt actioneaza numai intru interesele unora, totodata atingandu-si si scopul de a ne arata noua, celor ce asistam la macabrul spectacol ce-l deruleaza indivizii de acest gen, ca vegheaza la binele societatii.
Acest email este adresat dvs, presei si ong-urilor/asociatiilor de protectie a spatiilor verzi, padurilor si mediului inconjurator implicit, sunteti singura noastra speranta de sansa la o viata mai buna, de "civilizare" si de stopare a acestui dezastru ecologic.
Va apelez totodata si pe dvs, autoritati insarcinate in a pune in aplicare respectarea legii, poate ca totusi dupa integrarea Romaniei in "lumea civilizata" veti considera ca respectarea legii si stoparea celor ce distrug echilibrul societatii este o prioritate a lumii moderne. “.

Imagini primite de la Lucian Chiriac

<< Acasa >> | << Noutati >>


Copyright© 2013, GEC Bucovina