In perioada 30.08-01.09.2015 am participat la Workshop-ul dedicat ONG-urilor pentru imbunatatirea politicilor europene privind mediul. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Consultanta Ecologica Galati – CCEG in cooperare cu Biroul European de Mediu – EEB ce are sediul la Brussels si a avut loc in Delta Dunarii in localitatea Crisan.
In cadrul evenimentului au participat reprezentanti de la EEB, Regina SCHNEIDER, Piotr BARCZAK si Barbara GORY din Austria, precum si reprezentanti ai ONG-urilor din Romania, respectiv de la FocusEcoCenter, Eudemos, CEDD, WWF DCP si de la ONG-urile din Moldova, respectiv de la Caroma Nord, Eco-Riscani, Eco-Tiras, Renasterea Rurala, si din Bulgaria Maria Velikova a reprezentat Asociatia “Europe and We”.
Printre subiectele atinse in cadrul acestui Workshop au fost:
-Prezentarea Biroului European de Mediu, infiintat in 1974, care colaboreaza cu peste 140 de organizatii si care este de fapt vocea cetatenilor europeni. Membrii EEB lucreaza in grupuri de lucru pe diferite arii de interes si acest organism are scopul de a proteja mediul si de a sustine o dezvoltare durabila. EEB primeste fonduri de la Comisia Europeana cu care el colaboreaza in primul rand, de la fundatii si membrii precum si de la Ministerele de Mediu.
-Reprezentantii ONG-urilor din Moldova au subliniat cateva aspecte privind legislatia din tara lor care este una foarte permisiva si nu creeaza obstacole pentru crearea unui ONG lucru care poate fi demonstrat prin faptul ca in Moldova sunt inregistrate circa 10.000 de ONG din care sunt active 50.
-Reprezentanta ONG-ului “Europe and We”din Bulgária a prezentat activitatea asociatiei sale, care se ocupa cu valorificarea deseurilor rezultate din agricultura. Practic ei identifica fermierii ce au o cantitate maré de deseuri din agricultura pe care le aduna si le composteaza. De asemenea au grupuri ce monitorizeaza intregul proces. Printre beneficiile compostului se numara : imbunata?irea structurii solului si a rezisten?ei sale la eroziune, furnizarea elementelor nutritive necesare pentru dezvoltarea plantelor.
-S-au prezentat prioritatile in perioada 2014-2020 ale EEB, atingerea unei rate de reciclare cat mai maré a deseurilor, crearea unui mediu cat mai curat si respectarea obiectivelor si prioritatilor prevazute in Programele de Actiune pentru Mediu. Axele prioritare pe care acestia isi vor orienta actiunile vor fi: imbunatatirea aerului, clima si energia, industrie si sanatate, apa, economie circulara.
Motivul pentru care seminarul a fost organizat in Delta Dunarii a fost pentru a vedea cu ochii nostrii ce se intampla de fapt in aceasta zona, ca autoritatile nu lucreaza asa cum ar trebui, ca sunt numeroase regiuni ce nu au apa si ca plantele si pasarile au de suferit din cauza activitatilor antropice, Din cauza secetei nivelul apei a scazut considerabil si afecteaza vegetatia si fauna din Rezervatie.
Printre presiunile care se abat supra Deltei se pot enumera: schimbarile climatice, dezvoltarea urbanística necontrolata, poluare, exploatare excesiva a resurselor naturale indiguiri in lunca si Delta Dunarii precum si schimbari in regimul sedimentelor. Drept consecinte sunt: cresterea fenomenului de eroziune, schimbari climatice puternice de la un sezon la altul, inundatii. Ca masuri pentru atenuarea efectelor negative s-au propus lucrari de reconstructie ecológica, sisteme de monitorizare in Delta si gestionarea sistemelor de apa.
In urmatoarea zi a avut loc o excursie cu barca in Delta unde am putut observa numeroase specii de pasari, am vizitat grindul Letea cu dunele de nisip si padurea Letea in care se gaseste cel mai batran stejar din tara avand la circa 500 de ani, precum si numeroase lacuri.

Imagini din timpul evenimentului

<< Acasa >> | << Noutati >>